3 januari 2013

Evigheter sen

Ja nu var det verkligen evigheter sen jag skrev sist.

Det har varit jul som spenderades hos mamma, sen fam liljegren och pappa på juldagen. Hade Leo i jul.

Sen har det varit nyår, först var jag i stallet och tog hand om Lizas hästar och kanin som jag haft hand om några dagar. Sen vart det middag här hemma med lite vänner och god mat.

till förrätt åt vi

Räkbakelse

För 4 personer.

Fantastisk som förätt.


Räkbakelse
 
Ingredienser
12 skivor formfranska
½ kg räkor
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ röd lök hackad
½ msk fransk senap
½ kruka dill
½ kruka gräslök
½ kruka persilja
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Citron
 

Gör så här


Ta ut 12 st rundlar ur franskan med ett glas. Blanda creme fraichen och majonnäsen. Hacka rödlök, hacka räkor grovt. Blanda ihop allt. Salta och peppra, pressa i en halv citron. Fördela röran emellan brödet så bakelsen blir tre våningar hög. Hacka dill, persilja och gräslök. Rulla bakelsen i dillhacket. Lägg tyngd på bakelsen. Låt stå kallt någon timme. Garnera med räkor och en dillkvist.
 
Och till Varmrätt:
 

Helstekt pepparfilé

För 6 personer.

Helstekt pepparfilé
 
Ingredienser
800-900 gr oxfilé
1 tsk salt
1 msk smör
1 msk olja till stekning
2 msk honung
1 msk grovstött rosépeppar
1/2 msk grovstött svartpeppar
1/2 msk grovstött grönpeppar
1/2 msk flingsalt
Gör så här
Dagen innan:
Sätt ugnen på 150°.
Salta oxfilén. Bryn den runtom i smör och olja i en het stekpanna.
Rör ihop honung, pepparsorterna och salt. Skeda över filén tills det täcker ovansidan och sidorna.
Ställ in i ugnen. Stek i ugnen tills innertempen är 55grader, låt den sedan vila ca 20min, den är då helt rödrosa inuti så vill man ha mer välstekt så kör till 60grader istället.
Skär upp vid servering i ganska tjocka skivor.
 
till detta åt vi
 
Ugnspotatis och rotfrukter:
 
3-4 potatisar tvättade med skal
2 ganska stora morötter
1-2 palsternackor
1 purjolök
Olivolja
Timjan
flingsalt
 
Skör klyftor av potatisen, skala morot och palsternacka och skär i små stavar.
Dela purjon på mitten och skölj den. skär sedan halvmånar och rör ihop med det andra.
Ringla över olja och krydda på med ganska mycket timjan och strö över flingsalt.
in i ugnen på 200-220 grader i ca 30 min.
 
Till efterrätt blev det
 
Vaniljpannacotta med hallon.
4port
 
3 gelatinblad
1 vaniljstång
5dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5min.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med kniven. Lägg stång och frön i en kastrull med grädde och socker, koka upp. Dra av från plattan.
Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den heta grädden. plocka upp vaniljstången och häll upp gräddblandningen i 4 glas. Låt svalna och sedan stelna i kylen i minst 3 timmar.
 
Till detta tinade jag lite frysta hallon i micron och hällde på ca ½dl strösocker och rörde runt. Sen skedade jag upp det i glasen på pannacottan och serverade.
 
som tilltugg hade vi krustader med kräftröra
 
Kräftröra:
100-150 g kräftstjärtar
1 finhackad salladslök
1 knippa dill
1 knippa gräslök
ca ½ dl creme fraiche (34%)
citronpeppar
salt och peppar.
 
mini krustader
 
gör så här:
 
finhacka lök, gräslök och dill och grovhacka kräftstjärtarna.
blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och citronpeppar.
Låt stå kallt någon timme innan man skedar upp det i mini krustader och serverar.
 
Så detta åt vi innan vi åkte vidare hem till Camilla och Johan på lite mer festligheter.
 
Nyårsdagen sov jag onödigt mycket trotts att jag inte hade någon baksmälla och sen iväg till stallet för att sköta hästarna och rida en sväng.
 
Sen igår kom Leo hem igen efter att ha varit hos pappa en vecka så då var det full fart igen.
 
igår vart det pasta med ost och skinksås till middag och idag kyckling med sötsur sås och ris. mumma.
 
Hur var erat nyår?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar