13 januari 2013

helstekt kyckling med Roasted potatoes och skysås

Helstekt kyckling


1 hel kyckling
3msk balsamicovinäger, vit
1 msk kycklingbuljong
vatten
10st färska timjankvistar
3st stora kvistar bladpersilja
1 morot
1 palsternacka
5 vitlöksklyftor
1 citron
svartpeppar och salt

1. Skölj kycklingen i kallt vatten och låt den rinna av.
2. Tärna morot, palsternacka och vitlök fint och lägg i en skål.
3. Tvätta och skala citronen med hjälp av en potatisskalare. Hacka skalet och örterna och blanda med rotfrukterna i skålen. Salta och peppra rikligt.
4. Fyll kycklingen med rotfruktsblandningen och krydda utsidan med salt och svartpeppar. Stoppa ner kycklingen i en stekpåse. Lägg även ner de rotfrukter som eventuellt inte fick plats i kycklingen.
5. Häll vinäger, buljong och vatten i påsen och förslut väl. Vänd runt påsen så vätskan blandar sig. Dra ut luften ur påsen.
6. Sätt in påsen i ugnen, 130 grader, cirka och 1 1/2 timme. Använd gärna stektermometer, kycklingen är klar vid 72 grader.
7. Tar ut kycklingen ur påsen och lägg den på en plåt. Höj ugnsvärmen till 200 grader på grill och sätt in plåten med kycklingen och låt den få färg, cirka 10 minuter.

Roasted potatoes

detta var en av mina favoriter när jag bodde i England, denna med gravy var så onödigt gott kunde äta hur mycket som helst.
Receptet är översatt från engelska så det finns grammatik och ord fel.

500g mjölig potatis, skalad
4msk vegetabilisk olja
salt och peppar

Sätt på ugnen på 220grader
Skär potatisen i jämnstora bitar, jag delar antingen på hälften el 1/4 bitar.
Lägg i en kastrull, täck med kallt vatten, ha i lite salt och koka upp.
När det börjar koka, vrid ner och låt skjuda i 10min.
Häll av potatisen i ett durkslag. Skaka försiktigt så ytan ruggas upp.
Värm upp oljan i en ugnsform tills den är väldigt varm men utan att brännas vid.
Lägg i potatisen och skeda över oljan så potatisarna blir ordentligt täckta, detta hjälper mot att potatisen fastnar och så den får en fin yta.
Ställ tillbaka formen i ugnen och låt den vara tills dom är fått en fin gyllenbrun färg och fått en krispig yta. Man får vända potatisarna då och då. Tar ca 45min.


Skysås

Skyn från kycklingen
Grädde
Gelé
Ev kycklingbuljong, fond du chef el liknande.

Häll i skyn från kycklingen genom en sil i en kastrull.
Späd med önskad mängd grädde
klicka i 1-2tsk vinbärsgelé
smaka av och tycker man det är dålig smak kan man ha i en kycklingbuljong tärning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar